We are testing a new layout for the record page. Click here to return to the original record page layout.

Arij Kop

Image Thumbnail
Tap to see the full-sized image
Image Thumbnail

Begraafplaats Emaus

1 Trekkade
Vlaardingen Zuid-Holland
Netherlands
Contributors

Arij Kop

Born: 28 February 1901
Died: 13 March 1941
Age: 40 Years 13 Days
map
Ask an expert about your family tree
Want to dive deeper into your family tree? Begin with a free quote for a family history research package offered by Legacy Tree - an independent genealogy service.
Get Started
Additional data from member contributors

Life Story

Arij Kop (Vlaardingen 28 februari 1901 - Waalsdorpervlakte, 13 maart 1941) was een Nederlands verzetsman die door de Duitse bezetter werd geëxecuteerd. Kop was een van de veroordeelden uit het Geuzenproces.

Kop was voor zijn huwelijk stuurman op de grote vaart geweest, maar werkte voor het uitbreken van de oorlog als incasseerder, verzekeringsagent en bezorger van tijdschriften. Hij sloot zich aan bij de Geuzengroep rondom Bernardus IJzerdraat, die basis had gevonden in de wandelvereniging Flardinga waar Kop secretaris van was.

Na zijn arrestatie op 21 november 1940 tot zijn dood zat Kop vast in het Huis van Bewaring in Scheveningen, ook bekend als Oranjehotel. Bij een inval hadden de Duitsers Geuzenkranten, andere illegale papieren, wapens en munitie gevonden. Kop wist notities te maken op closetpapier die bewaard zijn gebleven. Ondanks de mishandelingen tijdens zijn verhoren sloeg Kop niet door, en werd uiteindelijk veroordeeld tot drie keer de doodstraf. Arij Kop is een van de achttien in het gedicht Het lied der achttien dooden van Jan Campert. Hij werd op 13 maart gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Hij is herbegraven op de begraafplaats Emaus in Vlaardingen.

In zowel Schiedam als Vlaardingen is een straat naar hem vernoemd.

"Arij Kop" Wikipedia: The Free Encyclopedia. Wikimedia Foundation, Inc. 22 July 2004. Web. 10 Aug.2004., https://nl.wikipedia.org/wiki/Arij_Kop
BillionGraves.com record for Arij Kop (28 February 1901 - 13 March 1941), BillionGraves Record Begraafplaats Emaus, Vlaardingen, Vlaardingen, Zuid-Holland, Netherlands, unknown-continent